postheadericon Typen caches

Naast heel eenvoudige caches, waarbij de gebruiker rechtstreeks op de juiste locatie af kan lopen, zijn er ook veel caches die ingewikkelder in elkaar zitten en waarbij eerst een soort speurtocht gelopen moet worden. Voor veel cachers gaat het daarom nog niet eens zozeer om de cache zelf, maar meer om de tocht en het ontdekken van mooie locaties in de natuur of in steden.

Caches kunnen in de volgende soorten worden onderverdeeld:

 • Traditionele caches
  De eenvoudigste soort, waarbij de eindlocatie al staat vermeld op internet. De cacher voert de coördinaten in en kan op weg gaan.

 • Multicaches
  Bij deze caches is alleen de startlocatie gegeven. Op deze locatie kunnen door zoeken of het oplossen van een opdracht de coördinaten van de cache (of een volgend tussenpunt(ook wel waypoint genoemd)) gevonden kunnen worden.

 • Mystery cache
  Bij deze caches is niet de locatie van de cache aangegeven, maar enkel een referentiepunt in de buurt. Door vooraf allerlei puzzels of opdrachten op te lossen kan de echte locatie gevonden worden.

 • Event cache
  Evenement (event)-caches zijn samenkomsten voor geocachers om te discussiëren over het geocachen. Na het evenement zal de eventcache worden gearchiveerd. Vaak worden speciaal voor het event nieuwe caches gemaakt, die wel blijven liggen. Een bijzonder type event is de Cache In Trash Out-event waarbij deelnemers afval opruimen tijdens hun zoektocht naar de cache.

 • Earth Cache
  Een Earth cache moet een educatieve geologische opdracht bevatten. Bijvoorbeeld het meten/berekenen van de omvang van een specifiek kenmerk van het gebied, het verzamelen en vastleggen van gegevens (zoals tijdstip van eengetijgolf), of door een e-mail naar de cache eigenaar te laten sturen met het antwoord op geologische vragen waarvan de informatie ter plekke te achterhalen is (bijv. op een informatiebord). Sinds 01 januari 2011 zijn de richtlijnen aangepast, het maken van een foto is optioneel.

 • Virtuele cache
  Op sommige plaatsen is het niet mogelijk of toegestaan een fysieke cache te verstoppen. Een virtuele cache is dus alleen een locatie. Deze caches worden meestal als ‘gevonden’ beschouwd als de cacher een vraag over de locatie kan beantwoorden of een foto kan tonen. Sinds geruime tijd worden geen nieuwe virtuele caches meer toegevoegd aan de database, een earth cache kan nog wel worden aangemaakt.

 • Webcam cache
  De bedoeling is herkenbaar (met GPS zichtbaar) in beeld van een bepaalde webcam te gaan staan en als bewijs het plaatje van de webcam bij het log te voegen. Sinds enige tijd worden geen nieuwe Webcam caches meer toegevoegd aan de database.

 • Wherigo cache
  Wherigo is een technisch hulpmiddel voor het bouwen en spelen van avonturen met GPS ondersteuning. Een van de mogelijke toepassingen is het mogelijk maken van interactie tussen geocachers en virtuele objecten en karakters, door het betreden van virtuele zones. Hiermee kan de jacht naar de schat een nog rijkere ervaring worden.

 • Letterbox Hybrid
  Bij deze vorm maakt men gebruik van aanwijzingen in plaats van coördinaten. Echter in enkele gevallen heeft de letterbox coördinaten. De maker heeft hem dan zowel letterbox als geocache gemaakt. In de cache hoort een stempel aanwezig te zijn. Sommige cachers hebben zelf ook een logboekje en stempel bij zich. Wanneer iemand een Letterbox heeft gevonden, plaatst hij zijn jouw stempel in het logboek.

Bron: Wikipedia